2013-08-09

krewetki rzeczne 河蝦

Są maleńkie. Wyglądają tak słodko i uroczo, że początkowo nie chciałam ZB pozwolić na ich użycie w celach kulinarnych. O, proszę:

Potem jednak Pan mój i Władca zanabył również czosnek bulwiasty Allium tuberosum... Nie opierałam się dłużej.
Składniki:
*czosnek bulwiasty
*krewetki rzeczne
*sól/sos sojowy
*ewentualnie odrobina alkoholu
Wykonanie:
1) Przygotować krewetki. Rzeczne mają tę przewagę nad morskimi, że są malutkie. Dzięki temu nie trzeba ich odskorupiać czy też odgłówkowywać - oczywiście, można to zrobić, jeśli kogoś brzydzi/martwi patrzenie krewetce prosto w oczy bezpośrednio przed wsadzeniem jej do dzioba, ale smaku to nie zmienia. U nas na targu można kupić już takie odgłówkowane, więc my się tym nie musimy zajmować.
2) Czosnek bulwiasty umyć i pokroić na kawałki długości małego palca.
3) Rozgrzać olej w woku, wsypać krewetki, ewentualnie dodać kapkę alkoholu, smażyć aż zmienią kolor.
4) Wsypać czosnek i obsmażyć.
5) Dodać sól, a jeśli lubimy bogatszy smak, to również odrobinę sosu sojowego.
6) Wymieszać i podać.
To przepis główny. W każdym regionie trochę się go modernizuje w zależności od preferencji smakowych. Takoż mój mąż zawsze smaży krewetki z suszonym chilli:

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.